Poistné sa bude platiť podľa príjmov, a nie daňovej registrácie

24.06.2014 Bratislava

Bratislava 24. júna (TASR) - Pre status samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) a jej povinné sociálne poistenie je od 1. júla rozhodujúci príjem, a nie registrácia na daňovom úrade. Zmena sa dotýka, až na určité výnimky, nielen živnostníkov, ale aj iných osôb, ktoré dosahujú aktívne príjmy mimo zamestnania.

"Vznik postavenia SZČO na účely sociálneho poistenia už od 1. júla 2014 nie je spojený s registráciou na daňovom úrade. Rozhodujúci je príjem, teda ak SZČO podľa daňového priznania za rok 2013 dosiahla príjem vyšší, ako je zákonom stanovená hranica 4830 eur, teda vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, vzniká jej od 1. júla odvodová povinnosť," informoval hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder.

Status SZČO môže nadobudnúť naďalej len osoba po dovŕšení 18. roku veku. Takéto postavenie naďalej nemajú osobní asistenti ťažko zdravotne postihnutej osoby ani fyzické osoby, ktoré dosahujú príjmy z prenájmu nehnuteľností a fyzické osoby, ktoré dosahujú pasívne príjmy autorov a umelcov.

"SZČO, ktorá činnosť vykonáva na základe oprávnenia, zaniká povinné poistenie naďalej odo dňa, kedy nie je oprávnená na výkon tejto činnosti. SZČO „bez oprávnenia“, napríklad umelcom, autorom, bude povinné poistenie zanikať dňom, keď Sociálnej poisťovni predložia čestné vyhlásenie o skončení podnikateľskej činnosti," upozornil Višváder.
 

Vyberte región